Techniek

Techniek

Baukje werkt met oliepastel krijt van ‘Van Gogh’. Na het aanbrengen van de kleuren bewerkt ze het krijt met een speciaal medium. Laag voor laag worden de kleuren intenser gemaakt. Deze techniek heeft uiteindelijk een warme en intense kleurbeleving tot resultaat. Baukje vindt ‘kleur & beweging’, ‘polariteiten’ en ‘persoonlijke aandacht’ in haar manier van werken heel belangrijk. Naast oliepastel krijt werkt Baukje ook geregeld met acryl en ecoline.

Kleur & beweging

Baukje beschouwt kleur en beweging als twee belangrijke elementen. Deze komen iedere les weer terug. Door het opzetten en het in beweging brengen van de kleuren gaan we op zoek naar een vraag en antwoord. De ene keer komen we uit op een abstract werk. De andere keer komen we vanuit de twee basiselementen tot een figuratief werk, zonder van tevoren een doel voor ogen te hebben. Dit is spannend en vaak heel verrassend. Elke les behandelt Baukje een ander onderwerp. Voorbeelden hiervan zijn: landschappen, rozen, de zee, de horizon, de natuur, etc. Er wordt geleerd hoe deze onderwerpen vanuit licht en donker, kleur en beweging, vlakken en lijnen tot stand kunnen komen.

Polariteiten

Hoe komen we tot een spannend en inspirerend geheel? We gaan op zoek naar polariteiten zoals licht en donker, ruw en vlak, rust en onrust, recht en rond, spanning en ontspanning. We bekijken regelmatig of we de kleuren helder laten spreken. Ook staan we stil bij de compositie: is deze in evenwicht of juist bewust uit evenwicht? Dit alles komt aan bod tijdens het schilderproces.

Persoonlijke manier

Baukje probeert haar cursisten op een subtiele manier te begeleiden. Door haar cursist ook op een persoonlijkere manier te leren kennen, probeert ze te ontdekken waar de vragen en wensen van de cursist liggen en hier op in te spelen. Misschien komen er zelfs onbekende kwaliteiten naar boven? Baukje vindt het vooral belangrijk dat de cursisten van het moment kunnen genieten en af en toe ook het resultaat eens loslaten. Je mee laten nemen in de mooie kleuren en tot rust komen, is voor Baukje eveneens heel belangrijk.

Kleine studies ter voorbereiding

Om tot een groot kunstwerk te komen, maakt Baukje dagelijks kleine studies en kaarten om zo te oefenen en tot de essentie te komen wat ze wil laten zien. Dat is wat Baukje Exler uniek maakt. Duizenden unieke kaarten heeft ze gemaakt voor een juist eindresultaat. Alle studies van originele kaarten helpen haar daarbij om de lessen goed voor te bereiden.

Voor volwassenen en kinderen

Naast de grote werken, maakt ze veel illustratief werk waarbij ze zich laat inspireren door de wereld van het jonge kind, de jaarfeesten en de vier seizoenen. Dit is terug te zien in de gedrukte ansichtkaarten, posters, oliepastelplaten op hout en beweegbare platen.